Ενσυνειδητότητα στην προετοιμασία τοκετού.

http://oxfordmindfulness.org/wp-content/uploads/BJM_20_3_194_198_Mindful.pdf

Η εγκυμοσύνη και η γέννα αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδος στη ζωή της γυναίκας η οποία όμως δεν βιώνεται πάντα ως μια ξέγνοιαστη εμπειρία απαλλαγμένη από άγχος και φόβο. Οι επιπτώσεις των αρνητικών συναισθημάτων ειδικότερα όταν είναι παρατεταμένες δεν είναι ασήμαντες. Στο παραπάνω άρθρο που αξίζει να διαβάσετε εγώ συγκράτησα μια δήλωση από την ανάλυση του Marmot (2010)που αναφέρει ότι: Εκτός από την σωματική υγεία,η ψυχική υγεία της γυναίκας και η συναισθηματική της κατάσταση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και στα πρωτα χρόνια ζωής του παιδιού της παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική και γνωστική του ανάπτυξη.

Το τι θα συμβεί τα πρώτα χρόνια στη ζωή του παιδιού ξεκινώντας ακόμη και από την ενδομήτρια ζωή μπορεί να συσχετιστεί με νόσους όπως καρδιολογικές, παχυσαρκία, ψυχικές διαταραχές αλλά και με επιδόσεις στο σχολείο, οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Σε αναφορές που απήυθυναν στο Υπουργείο Υγείας ο Barlow και οι συνεργάτες του (2009) σημείωναν ότι η περιγεννητική φροντίδα στη Βρετανία εμφάνιζε σοβαρές ελλείψεις και ότι οι μαίες ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένες καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα υλικά και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν ως τότε στην κατάρτιση των μαιών στον συγκεκριμένο τομέα χρειάζονταν άμεσα αναβάθμιση και περαιτέρω έρευνα.

Το 2007 υπήρχε ήδη μια πολύ θετική εξέλιξη που ξεκίνησε από τις ΄υπηρεσίες μητρότητας της Οξφόρδης’ οι οποίες δημιούργησαν ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, επισκέπτες υγείας, γιατρούς παθολόγους και διοικητικούς υπαλλήλους το οποίο πολύ σύντομα επέδειξε τη θετική του επίδραση στον τομέα της περιγεννητικής φροντίδας. Μέσω του προγράμματος, γυναίκες με ήπια ή πιο σοβαρά ψυχικά προβλήματα στην περίοδο της εγκυμοσύνης τους αλλά και στη λοχεία, λάμβαναν την κατάλληλη υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.Έτσι μέσα από αυτή την αρχική συλλογική προσπάθεια δόθηκε η δυνατότητα να διερευνηθεί περαιτέρω και η προσέγγιση με ενσυνειδητότητα (mindfulnes) με σκοπό να υποστηριχθούν όλες οι μέλλουσες μητέρες αλλά ειδικότερα εκείνες που ως πρωτότοκες εμφάνισαν επιλόχεια κατάθλιψη ή βίωσαν μια τραυματική εμπειρία τοκετού.

Η ενσυνειδητότητα που έχει ενσωματωθεί πλέον σε διάφορες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής τους (πχ Γνωστική θεραπεία βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα), σύμφωνα με τον Kabat (2005) προσφέρει επίγνωση η οποία προκύπτει από την παρατήρηση και την εστίαση προσοχής στην παρούσα στιγμή χωρίς κριτική σκέψη. Ως αποτέλσεμα της πρακτικής ενισχύεται η ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης προσπερνώντας τις αγχωτικές παρεμβολές από τις αυτόματες σκέψεις οι οποίες συνήθως είναι αρνητικές, αποδεχόμενοι απλά την ροή των σκέψεων που έρχονται και φεύγουν.Μένουμε στην παρούσα στιγμή, εστιάζουμε σε αυτό που υπάρχει και όχι σε αυτό που θα θέλαμε ή που θα έπρεπε να είναι και έτσι δεν μας συνοδεύει η θλίψη ή ο θυμός για το παρελθόν ούτε αγχωνόμαστε για το μέλλον.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν της επίγνωσης έλαβε μέρος στη Μ.Βρετανία ένα μικρό πιλοτικό εργαστήριο συμπεριλαμβάνοντας μαίες και ζευγάρια που περίμεναν παιδί και μετά την ολοκλήρωση του διαπιστώθηκε σαφής θετική επίδραση και στις δύο ομάδες που συμμετείχαν.

Βασικά σημεία της πρακτικής που παρατηρήθηκαν μετά τη συγκεκριμένη έρευνα.

1. Η πρακτική Mindfulness βοηθά τους συμμετέχοντες να δουν πιο καθαρά την περιπλάνηση της σκέψη τους.

2.Ως πρακτική χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως ένας τρόπος διαχείρισης του πόνου και μείωσης του άγχους.

3. Προσφέρει στους γονείς τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για τον τοκετό μειώνοντας την πιθανότητα για επιλόχεια κατάθλιψη ενώ βελτιώνει και ενισχύει την προσοχή που θα δείξει η μαμά στο νεογέννητο βρέφος.

4. Η πρόσέγγιση με ενσυνειδητότητα θα μπορούσε να συμβάλλει στους στόχους που έθεσε η Μαιευτική του Βρετανικού συστήματος υγείας εως το 2020 για προώθηση της ευζωίας μέσω πρόληψης ασθενειών και παροχής κατάλληλης εκπαίδευσης των γονιών ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν το καλύτερο ξεκίνημα ζωής στα παιδιά τους.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s