Λίγο χρώμα παρακαλώ


dscf3725

Ενώ ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα η καθημερινότητα μας δυστυχώς δεν χρωματίζεται από όμορφες γωνιές που να χορταίνει να βλέπει το μάτι  και να ευφραίνεται η καρδιά  . Πόσο διαφορετική θα ήταν η ημέρα μας εαν ξεκινώντας από το σπίτι διασχίζαμε δρόμους κατάφυτους, πάρκα χρωματιστά, ποδηλατόδρομους να σφύζουν από κίνηση και γειτονιές  καλαίσθητες  να λάμπουν από καθαριότητα.

Η σκέψη μου πήγε πολλά χρόνια πριν όταν ήμουν 10 χρονών σε θερινή κατασκήνωση και οι ομαδάρχισσες  κάθε τόσο μας βάζανε διαγωνισμούς της καλύτερης σκηνής γεγονός που απαιτούσε να βάζουμε τα δυνατά μας να διατηρούμε τη σκηνή μας καθαρή, τα κρεβάτια  μας τακτοποιημένα και κυρίως να ενεργοποιούμε τη δημιουργικότητα μας. Θυμάμαι ότι την καθαριότητα την έβλεπα και λίγο σαν αγγαρεία αλλά το δημιουργικό μέρος το απολάμβανα καθώς μας δινόταν η ευκαιρία να σκεφτούμε  μικρές ή μεγάλες ιδέες,πρωτότυπες,  που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον χώρο. Κάποιος λοιπόν θα μπορούσε να φέρει λουλούδια, άλλος να κολλήσει μια ζωγραφιά ή αυτοκόλλητα ή ακόμα και να πάρει τον ρόλο του οικοδεσπότη στη σκηνή καλωσορίζοντας με χαμόγελο και θετική ενέργεια τους κριτές. Με άλλα λόγια κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε ατομικά αλλά και ομαδικά με τα απλά υλικά που διαθέταμε για να ξεχωρίσει η σκηνή μας.

Φέρνοντας τη σκέψη αυτή στο σήμερα, ατενίζοντας από το μπαλκόνι ενός ψηλού κτιρίου το γκριζο της πόλης αναρωτήθηκα γιατί να μην γίνει κάτι ανάλογο στην πόλη μας αλλά και σε κάθε πόλη. Θα μπορούσαν να γίνουν δεκάδες τέτοιοι διαγωνισμοί μικροί ή μεγάλοι που θα λάμβαναν μέρος δυο τρεις γειτονιές ή ολόκληρη η πόλη ή οι πόλεις μεταξύ τους.Τα θέματα θα μπορούσαν να είναι ποικίλα όπως το ομορφότερο μπαλκόνι ή αυλή που θα έδινε κίνητρα στους κατοίκους να γεμίσουν τους χώρους τους με λουλούδια και δεντράκια. Η πιο καθαρή γειτονιά, το πιο χρωματιστό και καθαρό σχολείο,η πιο πρωτότυπη στολισμένη βιτρίνα ενός μαγαζιού ή το κατάστημα εκείνο που θα παρέχει το καλύτερο σέρβις. Όποιος καταλαμβάνει την πρώτη θέση δεν θα χρειάζεται απαραίτητα να κερδίζει χρηματικό έπαθλο αλλά η επιβράβευση και μόνο που θα δίνεται από το δήμο μαζί με τη διαφήμιση θα αναδεικνύει τη γειτονιά, το μαγαζί, την πόλη. Στόχος θα είναι να εμπνέονται ολοένα και περισσότεροι  άνθρωποι που θα χρειαστεί να εργαστούν από κοινού ώστε η πόλη τους να αποτελέσει τον καλύτερο ταξιδιωτικό προορισμό για τους τουρίστες.

Αλλά ακόμη και να μη συμβεί αυτό θα έχει μείνει το  χρώμα στο μπαλκόνι μας, στη γειτονιά, στο σχολείο και θα βελτιώνει καθημερινά τη διάθεση και την ενέργεια μας. Η βιτρίνα του διπλανού μαγαζιού θα είναι χάρμα οφθαλμών, ο περίπατος στην πόλη θα είναι απολαυστικός, ο καφές που θα πίνουμε στην καφετέρια θα συνοδεύεται από αληθινά, ζεστά χαμόγελα ανθρώπων καθώς και οι ίδιοι θα έχουν επηρεαστεί θετικά από αυτή την  ομορφιά που θα έχει ξεφυτρώσει σε κάθε γωνιά της πόλης.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s