Για τους γονείς: Πιο απλά πιο ευγενικά.

 

goneis

Δεν είναι ότι ένας κατάλογος με οδηγίες του τύπου 10 ωφέλιμες πρακτικές για να βελτιώσετε τη σχέση σας με το παιδί είναι η λύση ή η βοήθεια που θα περίμενε ένας γονέας στην καθημερινότητα του. Είναι αφελές να το πιστεύαμε αυτό καθώς το κεφάλαιο γονεϊκότητα από μόνο του είναι μεγάλο πολύπλευρο,μοναδικό,ευμετάβλητο.
Κάποιες φορές ωστόσο βοηθά να απλοποιούμε τα πράγματα όχι για να μειώσουμε την σοβαρότητα τους αλλά για να μην μπερδευόμαστε περισσότερο σε διάφορες ΄φωνές΄ δικές μας ή του περίγυρου που διορθώνουν, επικρίνουν, επιτάσουν και είθισται να αυξάνονται σε δύσκολες στιγμές. Το αποτέλεσμα συχνά από αυτή τη σύγκρουση σκέψεων που στήνουν κανονικό χορό στο κεφάλι μας είναι οι ενοχές.

Πόσες φορές δεν ακούμε γονείς να εκφράζουν την ενοχή τους για κάτι που έκαναν ή δεν έκαναν σχετικά με την ανατροφή των παιδιών τους. Είναι πολύ εύκολο συναισθήματα ενοχής να μας ακινητοποιήσουν, να μας αποσπάσουν όλη την προσοχή  σε  χρονικές στιγμές απαιτητικές τότε δηλαδή που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ να έχουμε καθαρό νου για να πάρουμε αποφάσεις.

Τη στιγμή που θα νιώσεις ότι δεν πάει άλλο με αυτή τη συμπεριφορά είτε τη δική σου είτε του παιδιού σου ή του συντρόφου σου έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να είναι εκείνη η στιγμή που θα χρειαστεί να αλλάξεις κάτι;
Kαι μόνο η αναγνώριση αυτού ως μια κατάσταση που σε εξαντλεί και θέλεις να την διώξεις αποτελεί μια σπουδαία αλλαγή.
Πάρε μια ανάσα, και αντιμετώπισε την κατάσταση με μια απόσταση που θα σε βγάλει για λίγο από πρωταγωνιστή του προβλήματος και θα σε βάλει στη θέση του θεατή.
Φωνάζεις περισσότερο τον τελευταίο καιρό με τα παιδιά σου; Παρατήρησε πότε συμμβαίνει αυτό. Παρατήρησε ακόμα τους κανόνες που έχεις σπίτι σου.

Οι πολλοί κανόνες προκαλούν άσχημα συναισθήματα στα παιδιά όπως εκνευρισμό,θυμό και απογοήτευση.
Είναι σημαντικό οι κανόνες να περιοριστούν σε σοβαρά θέματα ασφάλειας,αυτοπροστασίας ή μελέτης για το σχολείο.

Ως αποτέλεσμα δίνεται ξανά μια αίσθηση ασφάλειας και άνεσης στα παιδιά που θα απομακρύνει τον θυμό ή τον εκνευρισμό τους.Αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες να συνεργαστούν τα παιδιά με τους γονείς.

Δοκίμασε να αλλάξεις τον τρόπο που προσπαθείς να αποτρέψεις μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Αν συνιθίζεις να λες “θα σε τιμωρήσω αν ξαναγράψεις στον τοίχο ή ποτέ δεν μαζεύεις τα παιχνίδια σου”, προτίμησε να πεις εναλλακτικά “στο χαρτί γράφουμε όχι στον τοίχο”. Και στο επόμενο παράδειγμα “τι ωραία θα ήταν τα παιχνίδια να είναι στην θέση τους (ξέρω θα σχολιάσετε σιγά μη πιάσει αλλά όπως συνιθίζω να λέω ο σκοπός δεν είναι να δείτε άμεσα αποτελέσματα αλλά πιο μόνιμα σε βάθος χρόνου και φυσικά λαμβάνοντας πάντα υπόψη την γνωστική ικανότητα που διαθέτει το παιδί αντίστοιχη της ηλικίας του).

Δίνοντας στα παιδιά πληροφορίες τα ενθαρρύνουμε να αποφασίζουν τα ίδια για το τι πρέπει να συμβεί.

Οσο πιο σύντομες οι προτάσεις τόσο το καλύτερο.

Τα παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μεγάλες προτάσεις με πολλές πληροφορίες.

Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να εκφράζει τις επιθυμίες του.

Εαν είναι αναστατωμένο καθρεφτίστε τα συναισθήματα του.

Επιτρέψτε στο παιδί να νιώσει θυμό.

Δείξτε κατανόηση για αυτό που αισθάνεται το παιδί εκείνη τη στιγμή.

Η αναγνώριση και η αποδοχή των συναισθημάτων του παιδιού είναι βασική στην υγιή συναισθηματική ανάπτυξη του και στο πως αυτοκαθορίζεται.

Προσπαθείστε να είστε ευγενικοί με κάθε τρόπο. Αντίθετα με ότι φοβούνται πολλοί γονείς τα παιδιά που οι κηδεμόνες τους τους φέρονται με εξαιρετική ευγένεια γίνονται λιγότερο κακομαθημένα.

Η ευγένεια δεν υπονομεύει το κύρος του γονεϊκού ρόλου.

Συνεργαστείτε με τα παιδιά σας σε ένα ζεστό και υποστηρικτικό περιβάλλον που αποτελεί τη βάση για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s