About

img_4518

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ Η ΕΠΙΓΝΩΣΗ…

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε από το παράθυρο το σπιτιού μου ένα χειμωνιάτικο απόγευμα. Τα χρώματα όλα είναι αυτούσια, δεν υπάρχει η παραμικρή επεξεργασία στη φωτογραφία οπότε δεν γινόταν παρά να απαθανατισω τη στιγμή. Κοιτώντας τώρα τη φωτογραφία διαπιστώνω ότι στη μνήμη μου διατηρήθηκαν και άλλες εικόνες από εκείνο το απόγευμα όπως ότι δεν είχα αρχικά καλή διάθεση αλλά με τέτοια παλέτα χρωμάτων γρήγορα άλλαξε,ότι παίζαμε με τα παιδιά και μετά αρχίσαμε να παρατηρούμε το ηλιοβασίλεμα που τους ζωντάνευσε την φαντασία δημιουργώντας απίστευτα σενάρια με φωτιές, λάβα και δράκους. Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι η επίγνωση, η ενσυνειδητότητα αφυπνίζεται από τη φύση ενώ οι αισθήσεις διεγείρονται με συνέπεια να παρατηρούμε καλύτερα την κάθε λεπτομέρεια βυθιζόμενοι στη μαγεία της στιγμής. Η καθαρή αδιάσπαση επίγνωση μας βοηθά να είμαστε στο παρόν, να μη βιαστούμε να μετακινηθούμε και να διατηρήσουμε στην μνήμη μας εικόνες και συναισθήματα για πολύ καιρό. Αυτό δεν θα γινόταν σε άλλη συνθήκη με πολλά ερεθίσματα, ταχείς ρυθμούς  και εμάς να προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε όπως συμβαίνει στην καθημερινότητα πολλών που καταλήγει σε μια νοητική φασαρία εγκλωβίζοντας την ενέργεια και αποτρέποντας το σώμα και το νου  να χαλαρώσει.

Είχα διαβάσει παλιότερα για ενσυνειδητότητα, και πως με την ενσωμάτωση της στην καθημερινότητα μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε από τις σκέψεις μας που αφορούν το παρελθόν και το μέλλον και να εστιάσουμε στο παρόν. Ψυχοθεραπευτικά έχοντας ακολουθήσει γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον να συνδυάζεται η ενσυνειδητότητα με τη γνωστική θεραπεία. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα (Mindfulness-based Cognitive Therapy-MBCT), με πολύ καλά αποτελέσματα στην θεραπεία μονοπολικής και χρονιας κατάθλιψης αλλά και σε άλλες διαταραχές της διάθεσης που τεκμηριώνονται ήδη από διάφορες μελέτες. Η ανάπτυξη του mindfulness, χρησιμοποιείται πλέον συστηματικά στην ιατρική και την ψυχική υγεία, καθώς επίσης και σε χώρους εργασίας, σχολείων και αθλητισμού. Ιδανικά εφαρμόζεται στην προετοιμασία για την γέννα και πιο συγκεκριμένα στη διαχείριση του πόνου στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό, στην πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης αλλά και στη γονεϊκή φροντίδα. Αυτό που χαρίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξία στο θεραπευτικό πρόγραμμα είναι ότι για πρώτη φορά συνδυάζονται σύγχρονες δυτικές και παραδοσιακές ανατολικές τεχνικές υπο το επιστημονικό πρίσμα επιδεικνύοντας σαφή ωφέλη στα επίπεδα άγχους, στη συγκέντρωση, στη σκέψη, στην αυτογνωσία.

Ξεκινώντας λοιπόν από την θέα του ηλιοβασιλέματος βρέθηκα σε μονοπάτια νέας γνώσης πολύτιμης για τη ζωή, με καλύτερη ανταπόκριση, κατανόηση,περισσότερη απόλαυση και λιγότερο stress.

 

“Ενσυνειδητότητα είναι να είμαστε πλήρως αφυπνισμένοι στις ζωές μας. Να προσλαμβάνουμε την εξαίσια ζωντάνια του κάθε λεπτού. Να νιώθουμε περισσότερο ‘ξυπνητοί’. Ακόμα να μπορούμε να αποκτήσουμε άμεση πρόσβαση στις δικές μας ισχυρές πηγές διορατικότητας, μεταμόρφωσης και ίασης”. Dr. Jon Kabat Zinn.